Write for Rights 2020

 

Donderdag 10 december was het weer zover: de Dag van de Rechten van de Mens. Traditiegetrouw organiseerde Amnesty International weer wereldwijd de schrijfactie Write for Rights. Wij hebben de actie plaatselijk handen en voeten gegeven. Dit zijn de resultaten:

 

Land

Naam

Brieven

Kaarten

Algerije

Khaled Draneni

46

36

Burundi

Germain Rukuki

49

33

Chili

Gustavo Gatica

41

34

Colombia

Jani Silva

54

42

Malta

Hibli 3 (drie tieners)

49

33

Myanmar

Paing Phyo Min

43

30

Pakistan

Idris Khattak

46

36

Saoedi-Arabië

Nassima Al-Sada

69

47

Turkije

Melike Balkan en
 Ozgür Gür

58

45

Zuid-Afrika

Popi Qwabe en
 Bongeka Phungula

57

40

Totalen

 

512

376

 

Vanwege het coronavirus was de opzet totaal anders dan andere jaren. Je kon namelijk niet alleen op de dag zelf in de bibliotheek in Emmeloord schrijven, maar ook thuis van 20 november tot en met 17 december. Om zoveel mogelijk mensen te interesseren hadden we naast een publicatie in de krant ook onze vaste briefschrijvers uitgenodigd om te schrijven. Die hebben massaal geschreven. Geweldig! Hartelijk dank daarvoor! Ook enkele klassen van het Emelwerda College en het Zuyderzee Lyceum deden mee. Fantastisch!

 

Je had keus uit tien mensen uit tien verschillende landen om brieven aan autoriteiten schrijven. Ook kon je een groet aan de persoon zelf sturen waarmee ze direct een hart onder de riem worden gestoken. Deze tien mensen hebben allen zacht uitgedrukt een ernstige inbreuk op de uitoefening van hun mensenrechten te verduren gekregen. Voor negen van hen is er de hoop dat er door massale steunbetuigingen aandacht voor hun zaak komt en ze strafvermindering krijgen of vrijgelaten worden. In één zaak worden bevoegde autoriteiten aangespoord tot beter onderzoek.  

 

Over wie ging het en wat is er gebeurd? Nou, het ging bijvoorbeeld over Melike Balkan en Ozgür Gür die opkomen voor hun seksuele geaardheid en daarom met gevangenisstraf worden bedreigd (Turkije), over Popi Qwabe en Bongeka Phungula, die zijn verkracht en vermoord zonder dat naar deze misdaad gedegen onderzoek is ingesteld (Zuid-Afrika) en over Gustavo Gatica die door de politie blind werd geslagen (Chili). Ook was er de zaak over geweld tegen en het vastzetten van Khaled Draneni, een onafhankelijke journalist (Algerije) en de zaak van Nassima al-Sada (Saoedi-Arabië). Zij is gevangengezet omdat ze opkwam voor rechten van vrouwen.

 

Locoburgemeester/wethouder Marian Uitdewilligen schreef twee brieven.