Taakdossier

Vier leden van de werkgroep Noordoostpolder werken aan een z.g. taakdossier. Zij besteden bijzondere aandacht aan drie mensen en werken langere tijd aan hun dossier. Ze schrijven maandelijks brieven aan de overheden en vragen daarin om in vrijheidstelling en gerechtigheid.  Daarnaast sturen ze solidariteitskaarten aan de mensen zelf.
Deze mensen zijn: Ilham Tohti, Liu Ping en Gao Zhisheng uit China.

 

Werken op een taakdossier is één van de oudste vormen van actievoeren door plaatselijke Amnestygroepen. Het is een langetermijnactie, waarbij groepen meerdere jaren achtereen werken voor één bepaalde zaak (case) in één bepaald land. Wereldwijd zijn er doorgaans maar enkele groepen, die op hetzelfde dossier actief zijn. Ze schrijven brieven naar overheden, zoeken publiciteit in hun eigen regio of laten petitielijsten ondertekenen.

 

Aanvankelijk waren dossiers uitsluitend gericht op individuen (de zogenaamde adoptiecases). De laatste jaren zien we ook steeds vaker dossiers met een thema als onderwerp.

 

De dossiers worden geproduceerd en bijgehouden door het Internationale Secretariaat in Londen. De zaak wordt door hen beschreven en er worden suggesties gegeven voor acties. In Nederland worden de dossiers op aanvraag toegewezen aan een groep, deze dossiergroep (taakgroep) wordt begeleid door een landenspecialist.