Amnesty Schrijfmarathon 2019

Op dinsdag 10 december organiseerden we weer de jaarlijkse schrijfmarathon Write for Rights in de bibliotheek in Emmeloord. Ook kon er geschreven worden door leerlingen van het Emelwerda College en het Zuyderzee Lyceum, zowel in het hoofdgebouw als in de afdeling X-tuur.

 

Het thema dit jaar was: jongeren. Op alle vier locaties konden brieven aan autoriteiten worden geschreven. Doel was om de soms heel schrijnende situatie te verbeteren van tien jongeren in verschillende landen van wie mensenrechten werden geschonden. Daarnaast konden groetenkaarten aan deze tien jongeren worden geschreven.

 

Zo was er bijvoorbeeld de zaak van Yasaman Aryani uit Iran. Ze kreeg 16 jaar cel omdat ze zonder sluier actie voerde tegen de verplichte hoofddoek. Of de zaak van Nasu Abdulaziz uit Nigeria die (evenals 30.000 anderen) dakloos werd toen zijn huis gesloopt werd.

 

In onderstaand overzicht staan de resultaten van een dag schrijven. Wij zijn er heel tevreden mee.  Wij bedanken dan ook alle mensen die in de bibliotheek en de leerllingen van het Emelwerda College en het Zuyderzee Lyceum die op school hebben geschreven voor hun bijdragen. 

 

Naam Land Brieven Groetenkaarten
Jianne Turtle Canada 15 2
Yiliyasijiang Reheman China 18 7
Ibrahim Ezz el-Din Egypte 12 4
Marinel Sumook Ubaldo Filippijnen 14 11
Sarah Mardini & Seán Binder Griekenland 17 2
Yasaman Aryani Iran 33 9
José Adrián Mexico 10 6
Nasu Abdulaziz Nigeria 12 12
Emil Ostrovko Wit-Rusland 15 10
Magai Matiop Ngong Zuid-Soedan 20 9
Totaal   166 72

 

Bibliotheek   100 19
Emelwerda College   53 34
Zuyderzee Lyceum   13 9

 

Brieven schrijven helpt. Regelmatig komen gevangenen vrij of krijgen een lichter detentieregiem. Amnesty roept een ieder op zijn of haar steentje bij te dragen voor een wereld waarin de mensenrechten geëerbiedigd worden.