Resultaten Kerstmarkt 2018

 

We mogen zeer tevreden zijn over het resultaat van onze inzet voor de mensenrechten op de kerstmarkt. Getalsmatig is dat: 

  • 220 handtekeningen onder de petitie waarin om aandacht wordt gevraagd voor de situatie waarin de Filipijnse Leila de Lima verkeert;
  • € 167,95 opbrengst aan verkochte kaarten;
  • € 38,15 aan donaties.

 

De petitielijsten zijn naar het secretariaat in Amsterdam gestuurd. Die zorgt voor het doorsturen van de petitielijsten naar de Filipijnse autoriteiten.

 

Afgezien van het resultaat is het zeker ook belangrijk dat we er weer stonden voor de zaak van de mensenrechten. Amnesty Noordoostpolder dankt iedereen die ons op de kerstmarkt ondersteunde, en wenst u allen fijne feestdagen.

 

Wat is er aan de hand?

Senator Leila de Lima uit de Filipijnen is een felle tegenstander van president Rodrigo Duterte en zijn bloedige ‘oorlog tegen drugs’, waarbij duizenden, vooral arme, mensen op straat zijn doodgeschoten. De moorden zijn mogelijk oorlogsmisdaden en de opdrachten komen uit de top van de regering. De Lima was lid van de mensenrechtencommissie die onderzocht of president Duterte betrokken was bij het doden van mogelijke drugshandelaren in de tijd dat hij burgemeester was. In 2016 vertelde Duterte aan de media dat hij De Lima ‘in het openbaar kapot wilde maken’. Nu zit ze sinds februari 2017 vast en kan ze levenslang krijgen. Ze zou drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen, die alleen zijn bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Dat is niet gelukt: ze vraagt elke dag vanuit de gevangenis aandacht voor de mensenrechtenschendingen in haar land.